Ketonová dieta je založena na zvýšeném příjmu bílkovin a tuků na úkor sacharidů, jejichž konzumace je zde velmi omezena. Díky takovému složení stravy dojde ke stavu zvanému ketóza, kdy dochází k čerpání energie ze zásobárny tuku namísto sacharidů, které jinak tvoří její hlavní zdroj. Oproti jiným dietám je zde možné pozorovat výsledky v kratším časovém horizontu, což jistě každý ocení. Není přece větší motivace než téměř okamžitě viditelný výsledek.
Ketonová dieta prodietix.cz nabízí hned několik dietních programů závisejících na věku, pohlaví, současné hmotnosti a také na tom, kolik chce kdo zhubnout. Samozřejmě s větším počtem kilogramů se program prodlužuje. Co platí pro všechny, je individuální přístup, který se upraví na míru tak, aby se co nejefektivněji dosáhlo žádaného výsledku – snížení celkové tělesné hmotnosti.
Každý program prochází třemi fázemi:
- Váhová redukce
Počáteční a zároveň nejpřísnější fáze, kdy je povoleno 4-6 jídel denně, pomocí nichž se navodí a udržuje stav ketózy. Již po 2-3 dnech dochází k čerpání z vlastních tukových zásob, úbytek hmotnosti lze sledovat již po 5-7 dnech. Na konci této fáze se člověk dostává na 50-70 % celkového nastaveného cíle. Na rozdíl od jiných diet zde nehrozí úbytek energie, pocity hladu či špatná nálada.
- Stabilizace
Druhá fáze začíná do jídelníčku opět začleňovat sacharidy a tuky. V praxi to znamená, že se jedno proteinové jídlo nahradí tzv. jídlem normálním. To se může skládat z různých druhů ryb (halibut, mořský vlk, pangasius, platýs), vajec, libového hovězího či telecího masa, kuřecího masa, jater a mořských plodů (krevety, slávky, kalamáry, krabí maso). Ketóza zde zůstává udržovaná, ale úbytek kil probíhá pomaleji než v předchozí fázi.
- Fixace
Poslední fáze navazuje na postupný návrat k běžnému jídelníčku tak, aby se co nejvíce minimalizovalo riziko jo-jo efektu. Další proteinové jídlo se zde nahrazuje normálním, přičemž se také rozšiřuje množství surovin o přílohy, jako jsou brambory, rýže nebo luštěniny.
Cílem není pouze redukce hmotnosti, ale také naučit změnám ve stravování a zdravém životním stylu zákazníka. Tím se docílí toho, že cílová váha bude zachována. Navíc dojde také k celkovému snížení cholesterolu, zvýšení imunity a celkově bezproblémovému chodu zdravého lidského organismu.